Max Havelaar Toesprakentoernooi 2016


riet2riet3riet6

Op zaterdag 24 september 2016 hebben vier leerlingen van ESB uit S6N en S7N, Fay Diederiks, Emma Kempers, Max Broers en Casper Slagt, deelgenomen aan het Max Havelaar Toesprakentoernooi 2016, dat gehouden werd in het Kamerlingh Onnesgebouw van de Leiden Universiteit.
Dit Toesprakentoernooi werd georganiseerd door de Max Havelaar Academie en Leiden Universiteit.

Het uitgebreide programma, van 10.00 – 17.30, bestond ‘s morgens uit een reeks minicolleges waarin tips en trucs voor goede speeches besproken en geoefend werden. ‘s Middags kregen de deelnemers een opdracht voor het schrijven van een toespraak in de geest van Max Havelaar, de eerste Nederlandse klokkenluider. In de speech moesten minimaal twee citaten uit de beroemde roman van Eduard Douwes Dekker, de Max Havelaar,  opgenomen worden.

De entr’acte werd verzorgd door Abdelkader Benali, bekend van allerlei performances en het televisieprogramma ‘Benali boekt’.

Rond de 45 scholen uit heel Nederland deden mee aan deze competitie en onze leerlingen hebben zich als echte Havelaars uitstekend geweerd met prima speeches en een zelfverzekerde uitvoering.
Fay, Emma, Max en Casper – een grote pluim op jullie hoed!

Riet Lanting en Stefan van der Kist